raccords plomberie mitigeur

De ulike typer rørleggingskoblinger: vår komplette guide

Rørlegging er et avgjørende område for riktig funksjon av en del av hjemmet ditt. Enten det er installasjon av et nytt nettverk eller reparasjon av en lekkasje, er det viktig å kjenne til de ulike typer rørleggingskoblinger for å sikre en korrekt og tett tilkobling av rør. I denne artikkelen vil vi ta oss tid til å se på de viktigste typene rørleggingskoblinger og gi deg nødvendig informasjon for å velge den som passer dine behov.

Mekaniske koblinger

Disse typer koblinger innebærer bruk av et eksternt verktøy for å montere to deler sammen. De brukes vanligvis i innenlandske og industrielle rørleggingsinstallasjoner.

Skrukoblinger

De er basert på prinsippet om gjengene for å binde rør sammen. Skrukoblinger er enkle å bruke og gir en sikker og tett tilkobling. Imidlertid må man være forsiktig under installasjonen, da overdreven stramming kan forårsake deformasjoner eller skade på rørene.

  • Han-koblinger: Han-koblingen skrus inn i hun-koblingen for å lage en tett forbindelse.
  • Union-koblinger: De består av to deler med han- og hun-gjenger. De gjør det enkelt å demontere rørene uten å kutte dem.

Koblinger med kompresjon

De bruker en klemring (krave) som komprimeres rundt plast- eller kobberrør for å sikre tettheten. Disse koblingene er spesielt egnet for rørreparasjoner fordi det ikke er nødvendig å lodde eller lime rørene sammen, noe som gjør installasjonen og demonteringen enklere.

Sveisekoblinger

Denne typen kobling bruker varme til delvis å smelte de to delene, og skaper dermed en tett forbindelse etter avkjøling. De viktigste sveismetodene som brukes i rørlegging er myk- og hardlodding.

Myklodding

Også kjent som tinnlodding, bruker denne teknikken en legering hovedsakelig laget av tinn for å montere metalliske deler. Arbeidstemperaturen ligger vanligvis mellom 200°C og 300°C. Myklodding brukes hovedsakelig for små diameter rør, som kobberrør for drikkevann og naturgass.

Hardlodding

Hardlodding, også kjent som sølvlodding, krever høyere temperaturer enn myklodding (ca. 600°C til 800°C). Denne metoden brukes hovedsakelig for store diameter metallrør, som de som brukes i industrielle installasjoner eller varmtvannssystemer. De sammenføyde delene forblir sterke selv ved høye temperaturer og under betydelig mekanisk belastning.

Limkoblinger

Denne kategorien omfatter koblinger som er montert ved hjelp av spesiallim eller klebemiddel for å sikre tettheten. De brukes vanligvis med syntetiske materialer som PVC, CPVC eller ABS.

Presskoblinger

De består av to deler som passer inn i hverandre, som en "T" eller "Y". Hunndelen er utvidet for å motta hankoblingen, som deretter holdes på plass med lim jevnt fordelt mellom kontaktflatene. Denne prosessen sikrer perfekt tetthet og solid forbindelse når den utføres riktig.

Sveisekoblinger

De fungerer på samme måte som presskoblinger, men krever et oppvarmingsverktøy for å smelte overflaten på rørene før sammenføyning. Når de er avkjølt, danner delene en tett og holdbar tilkobling. Sveisekoblinger gir en mer varig tilkobling enn presskoblinger og brukes vanligvis for store PVC-rør.

Øyeblikkelige koblinger eller "trykk-på"

Disse revolusjonerende koblingene tillater rask og verktøyfri montering av rør. De består av en plast- eller messingkropp, utstyrt med en indre ring av rustfritt stål som holder røret på plass med spesielt utformede tenner. Forbindelsen er tett takket være en O-ring inne i koblingen.

Ikke glem at noen rørleggingskoblinger også krever tetningsringer for å sikre en tett forbindelse. Sjekk alltid produktspesifikasjonene før du installerer for å sikre lang levetid og effektivitet for rørleggingsnettet ditt.

Tilbake til bloggen